7x de struggles van backpacken + handige tips!

Niet kunnen slapen in de nachtbus, leven uit een backpack en afscheid nemen van je nieuwe vrienden… Het leven van een backpacker gaat niet áltijd over rozen. Bereid je daarom mentaal voor op de struggles van het backpacken en geniet dankzij deze tips optimaal van je reis!

1. De nachtbus

Heel toevallig zit ik tijdens het schrijven van deze – misschien iets wat zeikerige – blog met slaaptekort in een ijskoude nachtbus. Ik zal dan ook maar meteen eerlijk zijn: nachtbussen zijn kut. Vooral wanneer je minstens tien uur lang doorbrengt op een smalle stoel naast een stinkende medereiziger. Of wanneer de buschauffeur het een goed idee vindt om de airco op -10 graden te zetten. Of wanneer het je absoluut niet lukt om wat slaap te pakken. Je hoort het al: de nachtbus is optimaal genieton.

Tip: Maak het jezelf zo comfy mogelijk en neem een reiskussen, een ooglap en oordopjes mee. Nu nog een chille trui, een warm dekentje en wat lekkere snacks en you’re good to go!

2. De backpack

Geen idee hoe het mogelijk is, maar elke dag lijkt je backpack kleiner te worden. Wanneer je iets nodig hebt, ben je dan ook genoodzaakt om je hele backpack leeg te gooien. Het voordeel van een backpack is dan wel weer dat je m makkelijk’ overal mee naartoe sjouwt. Tenzij je backpack 543534 kilo weegt uiteraard.

Tip: Ga voor zo weinig mogelijk gewicht in je backpack wanneer je een hernia wilt voorkomen. Mijn Duitse vriendin kocht speciale vakjes/tasjes voor in haar backpack om haar spullen te ordenen. Aanrader! Vergeet niet om je backpack tactisch in te pakken. En met tactisch bedoel ik dus je zware spullen onderin en lichtere spullen bovenop. Anders loop je het risico dat je omvalt. En ja, ik spreek uit ervaring.

3. De vervelende roomies

Dronken, agressieve, luidruchtige, snurkende en opgewonden roomies. Ze bestaan er in allerlei soorten en maten. Ondertussen heb ik alle mogelijke situaties ervaren. Zoals een aggrieve dronken knul die totaal door het lint ging en naast ons bed stond te schreeuwen. Een gekke Japanner die midden in de nacht de lamp aanzette en weer ging slapen. Maar ook happy couples die het een goed idee vonden om seks te hebben in het stapelbed waar iedereen bij was. Tja.

Tip: Neem een ooglap en oordopjes mee. Of boek een private dorm!

4. De jetlag

De jetlag heb ik dus volledig onderschat. Best dom natuurlijk, want wanneer je van tijdzone wisselt raakt je biologische klok van slag. Helemaal niet gek dat je je uitgeput voelt. Snel geirriteerd bent, slecht slaapt en misschien wel gedesorienteerd bent.

Tip: Een goede voorbereiding is het halve werk. Pas twee dagen voor vertrek je horloge en je slaapritme aan aan die van je reisbestemming. Drink veel water, vermijd koffie en alcohol en vermijd vette snacks in het vliegtuig. Gezond eten en een goede hydratatie zorgen namelijk voor een sneller herstel. Luister goed naar je lichaam en gun jezelf wat rust voordat je naar alle toeristisch highlights rent. Die staan er morgen ook nog wel. Zelf deed ik het tegenovergestelde, met als resultaat: een jetlag van zeven dagen. Luv it!

5. Het hartverscheurende afscheid

Tijdens je reis ontmoet je gegarandeerd de meest fantastische mensen evah. Je voert diepe gesprekken over het leven onder het genot van goon of lokaal bier, kijkt samen naar vallende sterren en maakt misschien wel vrienden voor het leven. Helaas komt er een moment dat de wegen van jou en je nieuwe bff scheiden. Huilen, want misschien zie je hem of haar wel nooit meer…

Tip: We leven tegenwoordig niet meer in de middeleeuwen, dus stop met janken en update elkaar via Facebook, WhatsApp, Instagram of Skype. Of nog beter: zoek elkaar op. Of maak nieuwe vrienden op je volgende bestemming. You go girl!

6. De zoektocht naar WiFi

Precies op de momenten dat jij op internet wilt, is er nergens WiFi. Stress! Ja menson, wanneer je reist kom je erachter dat internet niet overal zo vanzelfsprekend is.

Tip: Check vooraf of je hostel WiFi heeft wanneer jij belangrijke dingen moet doen; zoals geld overmaken of een hostel, bus of vlucht boeken. Update je familie en vrienden wanneer je een paar dagen niet bereikbaar. En geniet van het feit dat je een paar dagen niet onlosmakelijk verbonden bent met je smartphone. Dat is best chill namelijk!

7. De lege portomonnee

Je hebt voor je reis vast een berekening gemaakt van je verwachten kosten. Toch is je creditcard of portomonnee sneller leeg dan verwacht. Niet gek, want de kosten voor hostels, vervoer, levensmiddelen, lekker eten, coole tours en alcohol zijn best prijzig. Maar hoe overleef je het buitenland met een klein budget?

Tip: Probeer zelf te koken in plaats van elke dag uiteten te gaan, boek hostels met gratis ontbijt/diner en doe alleen de tours die je echt heel graag wilt doen. Of kijk je ouders aan met je allerliefste puppyogen voor een kleine lening. Het is maar net wat je wilt.

Bonustip: ‘Things happen’

Laat je vooral niet tegenhouden door de mindere kanten van backpacken. Things happen. Na regen komt zonneschijn. En na elke negatieve ervaring maak je weer iets fantastisch mee.

Michelle