Zo voorkom je een jetlag!

Vlieg je door verschillende tijdzones? Reis je van west naar oost of andersom? En heb je geen zin om je dagenlang ellendig te voelen? Nou, dan heb ik goed nieuws voor je. Met deze handige tips voorkom je een jetlag!

Als ik iets heb geleerd van mijn reis naar de andere kant van de wereld, is het wel dat je een jetlag nooit moet onderschatten. En dat je al helemaal niet door moet blijven rennen wanneer je er last van hebt. Uit eigen ervaring weet ik dat je je hierdoor alleen maar langer energieloos, duizelig, prikkelbaar of chagrijnig voelt. Daarnaast kan je zelfs wel een week last hebben van slapeloosheid, hoofdpijn of maagklachten. En geloof me, dit is echt geen pretje. In het kader van beter laat dan nooit ging ik speciaal voor jullie (en stiekem ook voor mezelf) op zoek naar wat handige tips. Want hoe voorkom je die verrekte jetlag?

Voor de vlucht

Pas je slaappatroon aan
Voorkomen is beter dan genezen, dit geldt uiteraard ook voor de jetlag. Pas daarom je slaappatroon aan voordat je naar een andere tijdzone vliegt. Wanneer je voor een nachtvlucht kiest, kom je in de meeste gevallen in s ochtend of s middags aan. Dit maakt het een stuk makkelijker om je biologische klok aan te passen. Hulp nodig met je slaapritme? Check jetlagrooster.com. Hier vul je in op welk tijdstip je vertrekt en op welk tijdstip je aankomt op je eindbestemming. Het enige wat jij nog hoeft te doen is je houden aan het schema. Easy!

Tijdens de vlucht

Verzet de tijd
Pas de tijd op al je horloges, telefoons, tablets en laptops aan naar de lokale tijd van je reisbestemming. Blijf wakker als het op je eindbestemming ochtend is en ga in de nacht voor een powernap. Zo laat je je lichaam in het vliegtuig al wennen aan de lokale tijd.

Vermijd cafeïne/alcohol en drink veel water
Drink vooraf en tijdens je vlucht geen cafeïne of alcohol. Cafeïne verstoort je natuurlijke slaapritme en door alcohol droog je sneller uit. Hierdoor krijg je onder andere sneller last van hoofdpijn. Blijf goed gehydrateerd en drink minstens 2 liter water per dag. Kan jij dat wijntje tijdens het (vliegtuig)diner écht niet weerstaan? Drink dan een extra glas water ter compensatie.

Eet lichte maaltijden
Tijdens het reizen gaat het allemaal een stuk minder soepel met je spijsvertering. Dit heeft alles te maken met je biologische klok die totaal ontregeld is. Zware maaltijden en koolhydraten zijn daardoor een stuk lastiger te verteren. Kies daarom voor een lichte maaltijd zoals een soepje, maaltijdsalade of fruit.

Blijf in beweging
Van 18372 uur stilzitten in een vliegtuig wordt niemand gelukkig. Vooral niet wanneer dit betekent dat je met opgezwollen benen en enkels het vliegtuig uitwaggelt. Kom fit aan op je reisbestemming door in beweging te blijven. Hiermee bedoel ik uiteraard niet dat je al je twerktalent uit de kast moet halen; simpele oefeningen zijn ook prima. Denk aan schouders ophalen, benen strekken of door het gangpad wandelen.

Tip: voorkom awkward situaties en kies een plek aan het gangpad. Dan hoef je tenminste niet over mensen heen te klimmen wanneer je wat oefeningen wilt doen.

Na de vlucht

Optimaal genieton
Eindelijk veilig geland? No worries, die ellendige vlucht vergeet je binnen no time. Probeer je te houden aan de tijden van je reisbestemming. Blijf veel water drinken, trakteer jezelf op een lekkere maaltijd en neem een verfrissende douche. En nog belangrijker: neem voldoende rust. Het is echt niet nodig om als een gek oververmoeid door de stad te rennen. Je maakt het zo voor jezelf alleen maar lastiger om te herstellen van je jetlag. Bovendien staan al die highlights er volgende week ook nog wel 🙂 Zorg daarom eerst voor voldoende energie zodat jij optimaal kan genieton van je fantastische reis.

Hebben jullie al een spoiler alert ontdekt in deze blog? Houd Things Happen de komende weken vooral in de gaten…

Michelle